Twaróg domowy ze śmietaną

Twaróg domowy

  • 2,5 litra świeżego mleka prosto od krowy lub z mlekomatu

Mleko wlać do szklanego słoika i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinna utworzyć się warstwa śmietany od góry. Zebrać ją delikatnie chochelką. Resztę mleka, które już stało się kefirem zostawić na dzień lub dwa. Kiedy kefir zrobi się mocno kwaśny i zacznie się rozdzielać wstawić do piekarnika nagrzanego do 100’C i wyłączyć. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia (na przykład na całą noc)

Rano odlać serwatkę a białą masę odcisnąć na gazie i sitku.

Voila oto domowej roboty twaróg. Bez konserwantów i soli. W smaku aksamitnie śmietankowy. Cudowny.

A co zrobić z serwatką? Najprościej – wypić. Białko serwatki ma wiele właściwości prozdrowotnych – artykuł

Można również:

  • zrobić naleśniki z serwatki
  • zupę serwatkową
  • zalewajkę
  • ciasto na serwatce
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s