Risotto i małże w sosie pomidorowym

Małże w sosie pomidorowym

  • 1 kg świeżych małż
  • 200 g ryżu brązowego
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (S)
  • 1 cebula (O)
  • 4 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 pęczek pietruszki (K)
  • 2 pomidory (K)
  • kurkuma (G)

Małże wypłukać i oczyścić. Można użyć do tego druciaka do garnków i wyszorować muszle. Wszystkie małże z uszkodzonymi muszlami i szeroko otwarte – wyrzucić.

1. Małże gotowane osobno.

Małże ugotować na parze lub w wodzie. 15-20 minut aż skorupki się pootwierają. Wydobyć mięso ze skorupek.

Na oliwie z oliwek (S) podsmażyć pokrojoną drobno cebulę (O) Czosnek zmiażdżyć i dodać do cebuli. Dodać pieprz (O) Chwilę podsmażyć. Symbolicznie posolić, ponieważ same małże są słone (Sł) Dodać pokrojone w kostkę pomidory i pietruszkę (K) oraz kurkumę (G) Dodać paprykę czerwoną i zmiksować na w miarę jednolitą masę.

2. Małże gotowane w sosie.

Na oliwie z oliwek (O) podsmażyć pokrojoną drobno cebulę (O) Czosnek zmiażdżyć i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć. Symbolicznie posolić, ponieważ same małże są słone (Sł) Dodać pokrojone w kostkę pomidory (K) oraz kurkumę (G) Zalać wrzątkiem (G) dodać czerwoną paprykę (S), pieprz (O) i małże (Sł) Woda powinna zakrywać wszystkie muszle.

Garnek przykryć i gotować 15-20 minut sprawdzając czy muszle się otworzyły. Wszystkie muszle, które po tym czasie się nie otworzyły – wyrzucić.

Podawać z sosem pomidorowym i pieczywem.

Risotto z małżami w sosie pomidorowym

3. Risotto z małżami w sosie pomidorowym

Małże ugotować na parze lub w wodzie. 15-20 minut aż skorupki się pootwierają. Wydobyć mięso ze skorupek.
Ugotować ryż.

Na oliwie z oliwek (S) podsmażyć pokrojoną drobno cebulę (O) Czosnek zmiażdżyć i dodać do cebuli. Dodać pieprz (O) Chwilę podsmażyć. Symbolicznie posolić, ponieważ same małże są słone (Sł) Dodać pokrojone w kostkę pomidory i pietruszkę (K) oraz kurkumę (G) Dodać paprykę czerwoną i zmiksować na w miarę jednolitą masę.

Sos przykryć ryżem. Na wierzch dodać mięso. Posypać natką pietruszki.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Risotto i małże w sosie pomidorowym

  1. zastanawiam się kto wpoił wszystkim tę zabawną bzdurę, że małże, które się nie otworzyły podczas gotowania należy wyrzucić…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s