Gotowanie na parze – wady i zalety

 

Gotowanie na parze

Gotowane na parze jest sposobem propagowanym przez dietetyków i specjalistów do spraw żywienia. Warto zastanowić się nad jego zaletami, a nie tylko brnąć ślepo za trendami w jedzeniu.

+ Zalety

  • mniejsze straty witamin i substancji odżywczych niż przy innych metodach obróbki cieplnej (gotowanie, smażenie, duszenie)
  • potrawy nie nasiąkają tłuszczem i są wolne o szkodliwych substancji powstający w procesie spalania (smażenia)
  • produkty pozostają wilgotne i świeże
  • naturalny smak i kolor potraw
  • posiłki są mniej kaloryczne
  • włókna znajdujące się w pożywieniu pod wpływem pary miękną, a tym samym stają się łatwiejsze do strawienia
  • gotowanie odbywa się bez tłuszczu i soli
  • estetyka (intensywniejsze kolory, warzywa się nie rozpadają)
  • oszczędność czasu i energii (można w czasie gotowania robić coś innego, a gotowanie w systemie kominowym – warstwowo – pozwala przygotować różne składniki nad jednym źródłem ciepła)
  • ryzyko przypalenia jest równe zero
  • na parze można podgrzewać niemal każdy rodzaj pożywienia
  • pełnowartościowy posiłek można przygotować w czasie krótszym niż 30 minut
  • spożywanie posiłków przygotowanych na parze pozytywnie wpływa na sylwetkę, daje więcej sił witalnych oraz zadowolenia z siebie

– Wady

  • wysoka temperatura jakiej poddawane są produkty żywnościowe

Czy gotowanie na parze posiada jeszcze jakieś negatywy?

W zależności od upodobań, dla pewnej grupy osób przygotowanie posiłku w taki sposób może być pozornie zbyt mało odżywcze, zbyt delikatne – po prostu niesmaczne.


Przepisy i przydatne informacje (czasy gotowania):

naparze.com.pl
gotowanie-na-parze.blogspot.com
gotowanienaparze.com
gotowanie-na-parze.pl

Jaki parowar wybrać?

dobreparowary.pl – porównywarka, opinie, opis

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s