Placuszki amarantusowe z jabłkiem

Placuszki amarantusowe z jabłkiem i twarogiem

  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej (S)
  • 4 jabłka (S)
  • 2 jajka (S)
  • 1 łyżeczka stewii w proszku (lub 2-3 łyżki cukru) (S)
  • 1 łyżka miodu (S)
  • olej kokosowy – do smażenia (S)
  • 2 łyżeczki cynamonu (O)
  • 1 szklanka wody (Sł)
  • szczypta soli (Sł)
  • 2 x 100 ml jogurtu (K)
  • 200 g twarogu (K)
  • 1 szklanka mąki z amarantusa (G)
  • szczypta kurkumy (G)

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mąkę z amarantusa (G) wymieszać ze skrobią kukurydzianą (S) Dodać jajka, stewię (S) i cynamon (O) Wymieszać z zimną wodą (Sł) na gładką masę. Dodać szczyptę soli (Sł) i 100 ml jogurtu (K) oraz kurkumę (G)
Gdy masa będzie już dobrze wymieszania i leista dodać starte na tarce jabłka (S)

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Twaróg rozdrobnić widelcem i połączyć z jogurtem (K) dodać szczyptę kurkumy (G) miód (S) cynamon (O) i szczyptę soli (Sł) Wszystko wymieszać.

Układać warstwowo w pojemniku – placki – twaróg – placki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s