Jaskółcze gniazda (wege)

Jaskółcze gniazda (wege)

  • 9 jajek (S)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (S)
  • 1 szklanka białej fasoli (S)
  • 2 łyżki masła klarowanego (S)
  • 100 g siemienia lnianego (S)
  • 1 cebula (O)
  • 1-2 ząbki czosnku (O)
  • 1 łyżeczka musztardy (O)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (O)
  • 1 łyżeczka majeranku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • natka pietruszki (K)
  • kurkuma (G)

8 jajek ugotować na twardo.

Fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień zmienić wodę i fasolę ugotować do miękkości (około 1 godziny). Odstawić do ostygnięcia i zmiksować na gładką masę.

 

Fasolę (S) zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną (S) Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na maśle klarowanym (S) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (O) i chwilę smażyć z cebulką. Dodać do masy fasolowej. Przyprawić: musztardą, kminkiem, majerankiem i pieprzem (O) Posolić (Sł) Wymieszać z drobno posiekaną pietruszką (K) i kurkumą (G)

Każde jajko obtaczać masą fasolową i zmielonym siemieniem lnianym (S)

Tak przygotowane jajka układać na papierze do pieczenia w piekarniku lekko je spłaszczając. Można je lekko skropić oliwą z oliwek ale niekoniecznie.

Piec po 15 minut z każdej strony w 220’C.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s