Naleśniki pietruszkowo-jaglane z warzywami

Naleśniki jaglano-pietruszkowe

Naleśnik pietruszkowy:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (S)
  • 1 jajko (S)
  • 6-7 łyżek skrobi kukurydzianej (S)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (S)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 szklanka wody (Sł)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (K)
  • kurkuma (G)

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu.

Kaszę jaglaną zmiksować z jajkiem (S) przyprawić pieprzem (O) i solą (Sł) Dodać wodę (Sł) natkę pietruszki (K) i kurkumę (G) Zmiksować wszystko na gładką masę i dodać roztopiony olej kokosowy oraz skrobię (S)

Masa naleśnikowa powinna być nieco bardziej gęsta niż tradycyjnych naleśników pszennych.

Smażyć na rumiano z obu stron. Do pierwszego naleśnika można użyć niewiele oleju na patelni. Pozostałe smażyć bez tłuszczu.

Farsz:

  • 500 g szparagów (S)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (S)
  • 2 kulki mozzarelli (S)
  • pieprz (O)
  • szczypiorek (O)
  • ulubione zioła, np.
    • zioła prowansalskie (O)
    • lubczyk (O)
  • sól (Sł)
  • 250 ml jogurtu greckiego (K)
  • 1 pomidor (lub łyżeczka koncentratu pomidorowego, pasty pomidorowej, itp.) (K)
  • kurkuma (G)

Szparagi ugotować.

Na oleju (S) podsmażyć lekko szczypiorek (O) przyprawić pieprzem i ziołami (O) Posolić (Sł) Dodać pomidory (K) i lekko je poddusić. Zalać wszystko jogurtem greckim (K) Dodać kurkumę (G) i wszystko razem wymieszać. Dodać mozzarellę (S) i poczekać aż się rozpuści.

Na naleśniki nakładać sos i szparagi, zawijać lub składać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s