Pasztet z cieciorki, soczewicy i cukinii

Pasztet wielkanocny

  • 2 większe cukinie (S)
  • ¾ szklanki suchych ziaren cieciorki, namoczonych na noc, ugotowanych do miękkości w świeżej wodzie (S)
  • 2 łyżki masła klarowanego (S)
  • 2 jajka (S)
  • 1 garść sezamu (S)
  • 1 cebula (O)
  • ½ łyżeczki curry (O)
  • 1 łyżeczka majeranku (O)
  • 1 łyżeczka oregano (O)
  • ½ łyżeczki kolendry (O)
  • ½ łyżeczki kuminu lub mielonego kminku (O)
  • pieprz (O)
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy, przepłukanej i ugotowanej do miękkości (Sł)
  • sól  (Sł)
  • natka pietruszki (K)
  • kurkuma (G)

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na durszlak aby puściła sok. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę posiekać drobno.

Na łyżce klarowanego masła zeszklić cebulę (S) Dodać cukinię i smażyć pod przykryciem do miękkości. Pod koniec smażenia dodać curry, majeranek, oregano, kolendrę, kumin i pieprz (O) Odstawić do przestudzenia. Posolić i dodać zmiksowaną na gładko soczewicę (Sł) Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki (K) i kurkumę (G)

Cieciorkę (S) również zmiksować na gładką masę z sezamem (S). Dodać cukinię oraz żółtka (S) Dokładnie wymieszać. Białka (S) ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 60 minut w 180’C.

Można jeszcze przełączyć piekarnik na funkcję grilla, blaszkę z pasztetem umieścić na wyższej półce i zapiekać kolejne 10 minut. Wystudzić.

Ze względu na brak szybko psujących się produktów, pasztet można przechowywać w lodówce do 7 dni.

źródło: zszywka.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s