Ciasto z awokado (bezglutenowe)

 

Ciasto z awokado (bezglutenowe)

  • 1 dojrzałe awokado (S)
  • 2 łyżki stewii + 2 łyżki miodu
    • lub 1 szklanka miodu/ cukru (S)
  • 4 jajka (S)
  • 1 kostka masła (S)
  • 50 ml mleka (S)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej + ¾ szklanki mąki z amarantusa (S)
    • lub 350 g mąki (K)
  • szczypta imbiru (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 50 g zmielonych pistacji  (Sł)
  • 1 łyżka soku z cytryny (K)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (G)
  • szczypta kurkumy (G)
  • 2 łyżki kakao (G)

Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki. Umieścić w wysokim pojemniku i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę.

Masło, cukier, cukier z wanilią (S)  szczyptę imbiru (O) i soli (Sł) zmiksować na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny (K) i kurkumę (G)
Następnie po kolei dodawać jajka (S) miksując po dodaniu każdego na gładką masę.

Sodę oczyszczoną (G) i mąkę (S) dokładnie wymieszać. Dodawać na zmianę z awokado i mlekiem (S) do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.

Pół ciasta przelać do formy. Drugą część zmiksować z kakao i wyłożyć na resztę ciasta do formy. Górę posypać zmielonymi pistacjami.

Piec 70 minut w 175°C, do suchego patyczka.
20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową.

źródło inpspiracji: kulinarnamekka.com

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s