Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

  • 500 ml mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

Mleko podgrzać w rondelku. Dodać drobno połamaną czekoladę. Gotować, ciągle mieszając, na bardzo małym ogniu uważając aby mleko nie wykipiało. Kiedy czekolada się rozpuści w kilka chwil połączy z mlekiem.

Taką czekoladę można odstawić do lodówki i na drugi dzień tylko podgrzać. Można tez jeść ją na zimno lub smarować nią kanapki, naleśniki, placki.

Wersja „biwakowa” – czekolada w proszku wg 5 przemian

  • 2 szklanki cukru pudru (S)
  • 2 1/2 szklanki mleka w proszku (S)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (S)
  • szczypta imbiru (O)
  • dodatki smakowe: cynamon, pieprz cayenne, wanilia, itp. – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka soli (Sł)
  • szczypta kwasku cytrynowego (K)
  • 1 szklanka gorzkiego kakao (G)

Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności.

W celu sporządzenia gorącego napoju: kubek wypełnić do połowy „czekoladowym proszkiem” i zalać gorącą wodą. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Można również łączyć z gorącym mlekiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s