Cykoria z farszem pieczarkowo-jajecznym

 

Łódeczki z cykorii z pieczarkami

  • 1 cykoria (G)
  • kurkuma (G)
  • 2 łyżki klarowanego masła (S)
  • 20 dag pieczarek (S)
  • 3 jajka (S)
  • 2 łyżki mielonego lnu (S)
  • 1 cebula (O)
  • 1-2 ząbki czosnku (O)
  • 1 łyżeczka tymianku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki (K)
  • 100 ml wody (Sł)
  • sok z 1 pomarańczy (K)
  • sok z 1/2 cytryny (K)

2 jajka ugotować na twardo.
Wodę, sok z pomarańczy i cytryny zagotować. Cykorię przeciąć na połówki i gotować 2 min w wywarze. Osączyć, napełnić farszem pieczarkowym.

Na maśle (S) podsmażyć cebulę, pieczarki (S) Dodać czosnek, pieprz i tymianek (O) Posolić (Sł) Połączyć z drobno posiekaną natką pietruszki (K) i kurkumą (G) Przestudzić. Dodać posiekane, ugotowane na twardo jajka, mielony len oraz surowe jajko.

Wersja gotowana: powyższy farsz przygotować na patelni, całość na końcu podsmażyć, żeby surowe jajko się ścieło.
Wersja do piekarnika: w formie żaroodpornej ułożyć cykorie z farszem, dolać wywar, w którym cykorie się dusiły. Piec 10–15 min w 180’C

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Cykoria z farszem pieczarkowo-jajecznym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s