Naleśniki jaglane (bez mleka, mąki i jajek)

Naleśniki jaglane (bez mleka, mąki i jajek)

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (S)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) (S)
  • szczypta pieprzu (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 1 szklanka wody (Sł)
  • kilka kropel soku z cytryny (K)
  • szczypta kurkumy (G)
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (S)
  • 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (S)
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego lnu (S)

Kaszę jaglaną z olejem (S) przyprawić pieprzem (O), dodać sól, zimną wodę (Sł) sok z cytryny (K) oraz kurkumę (G) Zblendować na gładką masę.
Dodać mielony len, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą (S)

Masa naleśnikowa powinna być lekko gęstsza od „normalnej” masy do naleśników pszennych.

Smażyć z jednej strony aż ciasto całkowicie się zetnie, przewracać na drugą stronę i chwilkę smażyć.
Naleśniki mogą się nie przyrumieniać i smaży się je zdecydowanie dłużej.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Naleśniki jaglane (bez mleka, mąki i jajek)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s