Witloofsoep – zupa z cykorii (Niderlandy)

Zupa z cykorii

  • 2-3 łodygi cykorii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • 100 ml zagęszczonego mleka lub śmietanki
  • 1 mały ziemniak lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 biała część pora
  • 1 jabłko
  • 1 litr wywaru warzywnego

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać pokrojoną białą część pora i czosnek. Zalać wywarem warzywnym. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłko i cykorię.

Gotować na małym ogniu, bez przykrycia około 25 minut.

Zmiksować. Zalać mlekiem zagęszczonym.
Można podawać z grzankami.

źródło: onskookboek.be

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Witloofsoep – zupa z cykorii (Niderlandy)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s