Halawa (Indie)

Halava – indyjski deser

  • ½ szklanki kaszy manny (S)
  • 1 banan (S)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (S)
  • miód (S) – opcjonalnie
  • bakalie, na przykład:
    • 1 łyżka rodzynek lub daktyli (S)
    • 1 łyżka ziaren słonecznika lub/i sezamu (S)
    • 1 łyżka mielonych migdałów (S)
  • szczypta cynamonu (O)
  • szczypta kardamonu (O)
  • szczypta pieprzu (O)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 1 szklanka wody (Sł)
  • szczypta kurkumy (G)

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli (Sł), sokiem z cytryny (K) i kurkumą (G) Na wrzącą wodę wsypać kaszę manną (S) (uważać, bo będzie chwilkę pryskać), dodać pokrojonego banana, bakalie, olej kokosowy (S) oraz cynamon, kardamon oraz szczyptę pieprzu (O)

Gotować tak długo, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Podawać z miodem lub bez.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s