Tarta gryczana z pokrzywą cukinią i pomidorami (bezglutenowa)

Tarta gryczana

Tarta:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (G)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu, np. masła klarowanego) (S)
  • 2 kopiaste łyżka mąki ziemniaczanej (S)
  • 2 łyżeczki mielonego lnu lub 1 jajko (S)
  • pieprz (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 2 łyżki zimnej wody jeśli konieczne (Sł)
  • sok z cytryny (K)
  • kurkuma (G)

Farsz:

  • 1 cukinia (S)
  • olej kokosowy (S)
  • 1-2 cebule (O)
  • 2-3 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 2-3 pomidory (K)
  • kurkuma (G)
  • miska świeżej pokrzywy (G)

Tarta:

Olej nie może być roztopiony, więc najlepiej wstawić do wcześniej do lodówki. Po wyjęciu, pokroić nożem na maleńkie kawałeczki i zmiksować mielonym lnem (lub jajkiem) i mąką ziemniaczaną (S). Dodać pieprz (O), sól i wodę (Sł) sok z cytryny (K) oraz kurkumę (G)
Stopniowo dodawać kaszę gryczaną (G)
Wyjąć wszystko z misy i zagnieść szybko ciasto. Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy od razu zawinąć ją w folię i schować do zamrażalnika na jakieś 30 minut.
Po wyjęciu pokroić nożem i „wylepić” formę. Ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę albo postawić talerzyk. Jeśli ciasto kruche nie będzie przykryte czymś ciężkim może „wykipieć” – nie polecam. Albo eksplodować – też nie polecam.

Wstawić do nagrzanego na 220’C piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 160-180’C. Piec 20 minut (z wyczuciem).

Farsz:

Na oleju (S) poddusić drobno pokrojoną cebulę i czosnek (O) Posolić (Sł) Dusić pod przykryciem kilka minut. Pomidory (K) pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Oprószyć kurkumą i dodać pokrzywę (G) oraz cukinię (S) startą na tarce o dużych oczkach.Wszystko wymieszać ze sobą i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Gdy wszystko się udusi doprawić pieprzem (O) i wyłożyć na zapieczoną wcześniej tartę.

Podpiec 15-20 minut razem z farszem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s