Łosoś na parze z sosem cytrynowo-koperkowym

Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym

  • łosoś świeży (lub inna ryba)

Sos:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (S)
  • pieprz (O)
  • 1/2 łyżeczki imbiru (O)
  • 1 ząbek czosnku (O)
  • 2 łyżki koperku (O)
  • 1 łyżka musztardy (O) – opcjonalnie
  • sól (Sł)
  • sok z 1/2 cytryny + starta skórka (K)
  • 100 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (K)
  • kurkuma (G)

Jogurt (K) wymieszać z kurkumą (G) i siemieniem lnianym (S) Dodać pieprz, czosnek, imbir, musztardę i koperek (O) Posolić (Sł) Wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę (K) wymieszać z jogurtowym sosem. Podgrzać ale nie zagotowywać. Poczekać aż sos zgęstnieje.

Sosem polać ugotowaną na parze rybę. Zjeść!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s