Halawa marchewkowa (Indie)

Marchewkowa halawa (Indie)

  • 1 kg marchewki (S)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (S)
    • lub masła klarowanego
  • ½ litra wody (Sł)
    • 1 litr mleka (S)
  • 3 łyżki rodzynek (S)
  • 2 łyżki miodu + łyżeczka stewii (S)
    • lub ¾  szklanki cukru
  • 2 łyżki orzechów (S) (w oryginale nerkowców, tutaj migdały)
  • ½ łyżeczki kardamonu (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • kilka kropel soku z cytryny (K)
  • szczypta kurkumy (G)

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Migdały sparzyć i obrać ze skórki.

W rondelku do gorącej wody (G) dodać  marchew i bakalie (S) Przyprawić kardamonem (O) i szczyptą soli (Sł) Dodać sok z cytryny (K) i kurkumę (G) Gotować, ciągle mieszając aż woda się zredukuje i całość zgęstnieje.

Dodać olej/masło (S), wszystko wymieszać, chwilę gotować na dużym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Gdy halawa ostygnie nieco dodać miód i stewię (S)

Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia, w którym halawa ostygnie. Po całkowitym wystygnięciu można ją kroić na kawałki.

Konsystencja halawy powinna być gęsta, tak by można ją było pokroić w kawałeczki, ale za twarda też nie jest dobra. Zbyt płynna z kolei straci swój charakter.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s