Warzywa pod cebulowo-bazyliowym beszamelem

Warzywa pod cebulowo-bazyliowym beszamelem

  • 1 kalafior (S)
  • 1 cukinia (S)
  • 1 papryka czerwona (S)
  • 2 łyżki masła (S)
  • 1 łyżka mąki z amarantusa (S)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (S)
  • 1 ½ szklanki mleka (S)
  • 1 łyżka suszonej bazylii (O)
  • 2 duże cebule (O)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (K)
  • ½ łyżeczki kurkumy (G)

Kalafior ugotować na parze.
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę.
Cebule drobno poszatkować.

Beszamel cebulowo-bazyliowy
Na małym ogniu rozpuścić w garnku masło (S) W pół szklanki mleka rozmieszać mąkę i dodać do masła (S) Cały czas mieszając żeby nie powstały kluchy gotować dodać jeszcze pół szklanki mleka i poczekać aż całość zacznie gęstnieć. Dodać cebulę, pieprz, cayenne oraz bazylię (O) Posolić (Sł) Dodać natkę pietruszki (K) i kurkumę (G) Wszystko dobrze wymieszać. Na sam koniec dodać ostatnie pół szklanki mleka (S).

Warzywa wyłożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem.

Piec 35-40 minut w 180’C

źródło: smaker.pl

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s