Placki gryczane z cukinią i selerem naciowym (bezglutenowe)

Pieczone placki z cukinii i selera naciowego

Pieczone placki z cukinii i selera naciowego

  • ½ szklanka kaszy gryczanej niepalonej (G)
  • 2 jajka (S)
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki (S)
  • 2 czubate łyżki mielonego lnu (S)
  • 1 cukinia (S)
  • 3 łodygi selera naciowego (O)
  • 1 łyżeczka majeranku (O)
  • 1 ząbek czosnku (O)
  • ½ pęczka koperku (O)
  • pieprz (O)
  • ½ opakowania sera feta (Sł)
  • ½ pęczka natki pietruszki (K)
  • ½ łyżeczki kurkumy (G)
  • 3 łyżki mąki z amarantusa (G)

Kasze gryczaną ugotować wg przepisu.
Seler naciowy posiekać drobno.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kaszę gryczaną (G) zmiksować z jajkami, czerwoną papryką (S) majerankiem, koperkiem, czosnkiem (O) oraz serem feta (Sł) Dodać natkę pietruszki (K) i wymieszać z kurkumą oraz mąką z amarantusa (G) Wszystko połączyć z cukinią (S) i selerem naciowym (O) Doprawić pieprzem (O)

Piec około 35 minut w 180’C nie obracając.

W wersji smażonej dodać 2-3 łyżki mąki kukurydzianej i smażyć na rumiano na oliwie z oliwek.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s