Pełnoziarniste naleśniki na serwatce

Pełnoziarniste naleśniki na serwatce

  • 1 l serwatki (po produkcji domowego twarogu) (K)
  • 250 g mąki pszennej 2000 (K)
  • 200 – 250 g mąki tortowej (zależy od gęstości serwatki) (K)
  • szczypta kurkumy (G)
  • 2 całe jaja (S)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (S)
  • 1 łyżeczka proszku ze stewii (S)
  • szczypta pieprzu (O)
  • sól (Sł)

Do dużego dzbanka z serwatką (K) dodać szczyptę kurkumy (G) wbić całe jaja, stewię i olej kokosowy (S), pieprz (O), sól (Sł) mąkę pełnoziarnistą i jasną (K) i dokładnie wymieszać mikserem na jednolite ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.

Patelnię dobrze rozgrzać i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Pierwszego naleśnika można usmażyć na odrobinie oliwy. Patelnia nie może być zbyt gorąca, ponieważ naleśniki będą przywierać, rwać się i zanadto się spiekać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s