Gotowane ciasto marchewkowe (ekspresowe)

Gotowane ciasto marchewkowe (Halawa)

  • 5-6 średnich marchewek (S)
  • bakalie:
    • 3 garści rodzynek (S)
    • 1 garść suszonych daktyli (S)
    • 1 garść posiekanych orzechów laskowych (S)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (S)
  • 3 banany (S)
  • 1 łyżeczka imbiru (O)
  • szczypta pieprzu (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 1 ¾ szklanki kaszy manny (K)
  • ¼ łyżeczki kurkumy (G)
  • 1 litr wrzątku (G)

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Daktyle pokroić drobno.
Banany rozetrzeć widelcem.

Wodę zagotować, dodać kurkumę (G) Do wrzątku dodać marchew, bakalie, banany i olej (S) Wymieszać i gotować kilka minut aż marchew stanie się lekko miękka. Przyprawić imbirem, pieprzem (O), solą (Sł) i sokiem z cytryny (K). Wsypać, ciągle mieszając kaszę manną (K) Wszystko chwilę gotować aż kasza stanie się gęsta i zacznie odchodzić od ścianek rondla.

Wyłożyć do naczynia (blachy), w której ciasto ostygnie.

Można polać syropem klonowym lub miodem.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s