Ziołowe ziemniaki na parze z koperkiem, jajkiem i zsiadłym mlekiem

Letni obiad

Letni obiad

Porcja dla 2 osób:

  • ½ kg młodych ziemniaków (S)
  • 4 jajka (S)
  • masło klarowane (S)
  • koperek (O)
  • pieprz (O)
  • po ½ łyżeczki ziół: estragonu, tymianku, mielonego kminku, kolendry i majeranku (O)
  • sól (Sł)
  • ½ litra zsiadłego mleka (K)
  • kurkuma (G)

Ziołowe ziemniaki z koperkiem:
Ziemniaki oskrobać, pokroić w drobną kostkę.
Zioła (O) wymieszać ze sobą, dodać szczyptę soli (Sł), szczyptę natki pietruszki (K) kurkumę (G)  i wymieszać z surowymi ziemniakami (O). Wysypać do urządzenia (lub garnka) do gotowania na parze i gotować około 20 minut.

W przypadku gotowania w wodzie, ziemniaki wymieszać z ziołami po ugotowaniu. Posypać koperkiem.

Jajka sadzone:
Po 2 jajka (S) robić na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym. Posypać pieprzem (O), solą (Sł), skropić delikatnie cytryną (K) i kurkumą (G)

+ zsiadłe mleko.

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Ziołowe ziemniaki na parze z koperkiem, jajkiem i zsiadłym mlekiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s