Pasztet gryczano-cukiniowy (gotowany na parze)

Pasztet warzywny gotowany w parowarze

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (G)
  • 2 jajka (S)
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki (S)
  • 4 czubate łyżki mielonego lnu (S)
  • 1 cukinia (S)
  • 4-5 łodyg selera naciowego (O)
  • ½ łyżeczki tymianku (O)
  • 1 łyżeczka majeranku (O)
  • ½ łyżeczki mielonego kminku (O)
  • 2-3 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 pęczek natki pietruszki (K)
  • 1 pęczek koperku (K)
  • ½ łyżeczki kurkumy (G)
  • 5-6 łyżek mąki z amarantusa (G)

Kasze gryczaną ugotować wg przepisu.
Seler naciowy posiekać drobno.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kaszę gryczaną (G) wymieszać z jajkami, czerwoną papryką (S) majerankiem, kminkiem, tymiankiem, koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (O) Posolić (Sł) Dodać natkę pietruszki (K) i wymieszać z kurkumą oraz mąką z amarantusa (G) Wszystko połączyć z cukinią, mielonym lnem (S) i selerem naciowym (O) Doprawić pieprzem (O)

Umieścić w worku do pieczenia lub w formie (na przykład keksówce) i gotować w parowarze około 1 h

Po ostudzeniu pasztet będzie wydawał się lejący. Należy go wstawić do lodówki aby całość się zwarła.

Można też pasztet upiec – myślę, że około 45 minut do godziny w 180’C powinno wystarczyć. Nie piekłam, więc głowy nie dam sobie uciąć, że tyle wystarczy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s