Makaron z brokułami w sosie z mascarpone

Makaron orkiszowy z brokułami w sosie mascarpone

  • 300 g makaronu świderki lub penne
  • 500 g brokułów (S)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (S)
  • 250 g mascarpone
  • 75 g sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku (O)
  • 2-3 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 2 łyżki musztardy (K)
  • kurkuma (G)

Do zagotowanej, osolonej wody wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente (około 10 minut).

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze lub dodać do makaronu w ostatnich 5 minutach gotowania.

W osobnym garnku na oliwie z oliwek (S) lekko podsmażyć posiekany czosnek (O) Posolić (Sł) Dodać musztardę (K) oraz kurkumę (G) Dodać mascarpone (S) posiekany szczypiorek, pieprz (O)

Makaron i brokuły odcedzić na sicie i połączyć z sosem.

Podawać ze startym żółtym serem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s