
Sernik gotowany z awokado
Spód:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- płatki owsiane błyskawiczne
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego potrójnie mielonego lub z kubełka
- 1 awokado lub 180 g masła
- 3 jajka
- 2 banan
- 1 łyżka stewii w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Zmiksować na gładką masę i dodać tyle płatków owsianych aby powstała jednolita, kleista masa. Jeśli będzie taka potrzeba dodać odrobinę gorącej wody.
Masę wyłożyć na dnie formy do ciasta i wstawić do lodówki.
Banany, stewię, awokado i jajka zmiskować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce twarogu i miksować dalej aż ser się skończy. W mleku rozpuścić oba proszki budyniu.
Masę serową podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy ser zacznie „kipieć” dodać mleko z budyniem. Zagotować i wylać na spód.
Wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia (około 12h)
Reklamy
Intrygujący przepis 🙂
Zachęcam do wypróbowania tylko trzeba uważać żeby budyń nie osiadł na dnie, tylko żeby równomiernie połączył się z masą serową. I gotować wszystko na baaaaaaaardzo małym ogniu.
Powodzenia 🙂