Ser żółty marmurkowy (domowy)

Ser żółty marmurkowy (domowy)

  •  1 kg białego twarogu ( najlepiej użyć domowego zrobionego z wiejskiego mleka ale jeżeli nie posiadamy takiego to równie dobrze można użyć twarogu dostępnego w sklepach ale nie mielonego tzw. wiaderkowca)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr mleka
  • 1 żółtko( żółtko ma nadać koloru dla sera, można je zastąpić odrobiną kurkumy)

Etap I:
  1. Ser zmielić.
  2. Mleko zagotować w garnku i do wrzącego dodać ser.
  3. Mieszając gotować tak długo aż ser nabierze gumowej konsystencji.
  4. Ser odcedzić na sitku.
Etap II:
  1. W garnku roztopić masło , dodać sodę ,sól , ocet i wymieszać.
  2. Zmniejszyć ogień w palniku na minimum
  3. Dodać do garnka  ser i żółtko lub kurkumę.
  4. Ciągle podgrzewając mieszać aż powstanie ciągnąca jednolita masa.
  5. Ser łatwo się przypala więc można wsadzić garnek z serem do innego większego z wodą i gotować w ten sposób)
Ser szybko przełożyć do dowolnej foremki i docisnąć do brzegów.
Foremki nie trzeba niczym wyściełać lub wysmarowywać.
Ser idealnie odchodzi po zastygnięciu.
Po wyłożeniu do foremki należy odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia (około godziny)
Następnie wyjąć z formy i kroić na kanapki 🙂
Smacznego!
Advertisements

3 uwagi do wpisu “Ser żółty marmurkowy (domowy)

  1. Przecie to jakieś gówno nie ser żółty, prawdziwy ser żółty robi sie z mleka, podpuszczki, kultur bakterii a nie twarogu sody octu i żółtka!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s