Warzywa zapiekane pod jajeczną pierzynką

Warzywa zapiekane pod jajeczną pierzynką

Masa jajeczna:

  • 4 jajka (S)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • zioła wg uznania (mieszanka: suszone pomidory (K), oregano (O), czosnek granulowany (O)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (K)
  • kurkuma (G)

Dodatki –według uznania, ja dzisiaj dodałam:

  • 1 papryka czerwona (S)
  • 1 papryka zielona (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 mała cebula (O)
  • czosnek granulowany (O)
  • sól (Sł)
  • koperek (K)
  • natka pietruszki (K)
  • 1 duży pomidor (K)
  • kurkuma (G)

Obie papryki wydrążyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pomidora obrać lub nie, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Jajka (S) przyprawić pieprzem (O) i solą (Sł) Dodać zioła, jogurt (K) oraz kurkumę (G) i wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy jajecznej.

Na oliwie z oliwek (S) zeszklić cebulę (O) Posolić (Sł) Koperek i natkę pietruszki (K) posiekać i dodać na patelnię. Dodać pomidora (K)  kurkumę (G) oraz obie papryki (S) Chwilę poddusić.

Podduszone warzywa odstawić do ostygnięcia. Po czym dodać do masy jajecznej i wszystko razem wymieszać. Przelać do keksówki lub innej formy (na przykład muffinek) tak, aby masa warzywno-jajeczna sięgała maksymalnie 2/3 wysokości formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 1 h  w 160’C – forma keksowa lub 30 minut w formie do muffinek. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w zamknięciu jeszcze około 10 minut,

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s