Spaghetti z brokułami w sosie z serem pleśniowym

Spagetti z brokułami w sosie pleśniowym

  • ½ kg pełnoziarnistego makaronu spaghetti (K)
  • szczypta kurkumy (G)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (S)
  • szczypta pieprzu (O)
  • sól (Sł)

Sos :

  • 1 łyżka masła (S)
  • 4 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • 1 łyżka suszonej bazylii (O)
  • 100 g sera pleśniowego (Sł)
  • sól (Sł)
  • 1 pomidor (K)
  • 1 szklanka śmietany (minimum 18 %) (K)
  • kurkuma (G)

Makaron ugotować al dente według własnego przepisu lub wg 5 przemian:
Zagotować wodę z kurkumą (G) Dodać oliwę (S) szczyptę pieprzu (O) i soli (Sł). Wsypać makaron (K), wymieszać, doprowadzić do wrzenia, przykryć i wyłączyć gaz. W czasie podanym przez producenta na opakowaniu makaron będzie  „al dente”.
Pomidora pokroić na ósemki, usuną sok i nasiona i pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło (S) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (O) Chwilę podsmażyć (uważając żeby nie przypalić) Posolić (Sł) Dodać śmietanę (K) i kurkumę (G) Doprowadzić do wrzenia
Czosnek obierz i pokrój na cienki plasterki. Ser pokrój na drobną kostkę. Śmietanę lekko posól i wymieszaj. W głębokiej patelni (lub rondlu) rozpuść masło, wrzuć czosnek i smaż pół minuty – nie pozwól by się zrumienił. Dodaj śmietanę, doprowadź powoli do wrzenia, często mieszając. Dodaj ser, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez minutę. Zestaw z ognia, dodaj porwane palcami liście rukoli i bazylii. Wymieszaj. Makaron odcedź, przełóż do sosu i wymieszaj. Porcje udekoruj kawałeczkami pomidora i bazylią.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s