Brokuły z ziemniakami pod jajeczną pierzynką na parze

Ziemniaki z brokułami pod jajeczną pierzynką

  • ½ brokuła (S)
  • 4-5 ziemniaków (S)
  • 4 jajka (S)
  • ½ szklanki mleka (S)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (S)
  • pieprz (O)
  • ½ pęczka szczypiorku (O)
  • sól (Sł)
  • 4 łyżki kefiru (K)
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki (K)
  • kurkuma (G)

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować prawie na twardo.

Masa jajeczna:
Jajka (S) rozbełtać widelcem. Dodać szczypiorek, przyprawić pieprzem (O) i solą (Sł)
Do kefiru dodać natkę pietruszki (K) i kurkumę (G) Wymieszać. W mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną (S) i dodać do kefiru. Całość połączyć z jajkami.

W pojemniku do gotowania ryżu umieścić ziemniaki wymieszane z rozdzielonym na różyczki brokułem. Całość zalać masą jajeczną i gotować w parowarze około 1 h, aż jajka się zetną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s