Insalata di riso (Włochy)

Insalata di riso

  • 250 g ryżu basmanti (S)
  • ½ czerwonej papryki (S)
  • ½ szklanki zielonego groszku (S)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (S)
  • ½ pęczka szczypiorku (O)
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 100 g wędzonego łososia (Sł)
  • 150 g sera żółtego (oryginalnie Groviera) (Sł)
  • 1 opakowanie zielonych oliwek (80 g) (K)
  • 2 ogórki małosolne/kiszone (K)
  • 2 większe pomidory (K)
  • kurkuma (G)

W oryginale zamiast łososia wędzonego występują parówki, a ogórków używa się konserwowych.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Paprykę czerwoną, ser, ogórki i pomidory pokroić w kostkę.
Oliwki pokroić w talarki lub przekroić na pół.

Ryż, paprykę i groszek wymieszać z oliwą z oliwek (S) Przyprawić imbirem i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek (O) Posolić (Sł) Dodać łososia, ser (Sł)  oliwki, ogórki i pomidory (K) Dodać dwie szczypty

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s