Korzystne połączenia w diecie

Zdrowe połączenia na talerzu

Było już o tym czego nie łączyć ze sobą w diecie. Teraz czas na zdrowe i jak najbardziej pożądane połączenia.

Gotowana marchew + masło = zdrowe oczy

Marchewka, dzięki zawartemu w niech beta karotenie, jest jednym z pierwszych warzyw podawanych dzieciom i najczęściej zalecanym warzywem dla osób starszych. Aby jednak marchew, dynię, szpinak czy brokuł „ulepszyć” wystarczy na koniec gotowania lub na samym talerzu dodać niewielką ilość tłuszczu. Beta karoten zawarty w tych warzywach przekształci się w cenną witaminę A i zostanie przyswojony przez nasz organizm.

„Sam beta karoten wzmacnia system odpornościowy organizmu. Natomiast witamina A jest niezbędna do właściwego metabolizmu białka w organizmie. Wzmacnia błony śluzowe ust, nosa, gardła, płuc, zwiększając tym samym odporność na infekcje. Pomaga w budowie i naprawie kości, zębów, włosów, paznokci. Chroni błonę śluzową oka przed wysychaniem, stanem zapalnym (jest to szczególnie ważne dla osób noszących szkła kontaktowe oraz dla miłośników komputera i telewizora). Poprawia widzenie o zmroku, wzmacnia system odpornościowy, ogranicza tempo procesów starzenia, poprawia stan skóry zniszczonej przez oparzenie lub odmrożenie, poprawia stan naczyń krwionośnych.”

Szpinak + śmietana = moc żelaza

Szpinak zawiera bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Ponadto posiada w swoim składzie sporo witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu. Niestety obok tych niepodważalnych korzyści warzywa takie jak szpinak, rabarbar czy szczaw posiadają również sporo antyodżywczego kwasu szczawiowego, który zaburza przyswajanie wapnia. Wchłonięty kwas szczawiowy odkładany jest w narządach wewnętrznych i powoduje między innymi powstawanie kamieni nerkowych. Poza tym, jeśli w codziennej diecie duże ilości kwasu szczawiowego nie są równoważone przez zwiększoną podaż wapnia, dochodzi do niedoboru tego cennego składnika mineralnego, co w konsekwencji może przyczynić się do wystąpienia osteoporozy.

Jeśli jednak dodamy mleko, śmietanę lub jajko, to wapń zawarty w nabiale połączy się z kwasem szczawiowym z tych warzyw, nie naruszając zasobów wapnia w organizmie.

Fasola + czerwona papryka = mnóstwo żelaza i antyutleniaczy

Żelazo odgrywa kluczową rolę w procesie wytwarzania hemoglobiny. Wystarczające dawki tego mikroelementu znajdują się w mięsie, rybach, warzywach ciemnozielonych, fasolowatych i płatkach śniadaniowych. Niestety, tylko 10% spożytej ilości żelaza zostaje wchłonięte w jelitach. Bez względu na to czy jest to żelazo pochodzenia zwierzęcego (z mięsa) czy żelazo niehemowe (z roślin) warto łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C, takimi jak czerwona papryka, by zwiększyć przyswajalność żelaza, i dodatkowo zafundować sobie doskonałą kurację antyutleniającą.

Brokuły + jajka = zapomnij o PMS

Badania przeprowadzone przez Amerykańskie Archiwum Medycyny Wewnętrznej wykazały, że kobiety, które przyjmowały największe dawki wapnia i witaminy D, w najmniejszym stopniu uskarżały się na dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

„Brokuły zawierają jedną z najlepiej przyswajalnych form wapnia, a jajka to niemalże niezastąpione źródło witaminy D – jeżeli mówimy o produktach spożywczych (źródłem witaminy D są też promienie słoneczne).” Dlaczego to połączenie jest tak istotne? Okazuje się (wg Badania przeprowadzonego przez Amerykańskie Archiwum Medycyny Wewnętrznej), że kobiety przyjmujące wysokie dawki wapnia i witaminy D, w najmniejszym stopniu uskarżają się na dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Ponadto brokuły zawierają bardzo cenny związek – sulforafan. Substancja ta chroni komórki żołądka przed podrażnieniami, zmniejsza ryzyko raka prostaty, jelita grubego i płuc. Dzięki zawartości kartenoidów: luteiny i zeaksantyny, brokuły, podobnie jak inne zielone warzywa, obniżają ryzyko chorób oczu przede wszystkim zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej będącemu najczęstszą przyczyną ślepoty.

Kiszona kapusta + oliwa = więcej radości

To, że kiszona kapusta jest zdrowa wiedzą wszyscy. „Znajdują się w niej spore ilości witaminy B12, która wpływa pozytywnie na stan naszego umysłu, daje uczucie radości poprawiając nam nastrój i wzmacnia odporność na stres. Do tego koi nerwy, przyspiesza wykorzystanie żelaza oraz odpowiada za budowę czerwonych krwinek. Działa też odmładzająco. Przyczynia się do wzrostu komórek i odbudowy tkanki kostnej. Do tego jedząc ją, fundujemy sobie solidną dawkę witaminy C.”

Zestawienie kiszonej kapusty z oliwą pozwala lepiej przyswoić organizmowi zawarte w niej bezcenne witaminy. Aby uchronić się przed wzdęciami, warto też dodawać do kapusty kminek. „Odciśnięta kapusta kiszona zmieszana z cebulą, kminkiem i olejem może również pomóc cierpiącym na choroby żołądka, chroniczne zaparcia i przy zmniejszonej ilości czerwonych ciałek krwi.”

Tłuste mięso + chrzan = szybsze spalanie

Chrzan dodawany do potraw, szczególnie do tłustego mięsa, ułatwia trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Ma również działanie bakteriobójcze. „Według dietetyków tłuste mięso warto łączyć z przyprawami mającymi ostry smak, jak choćby wspomniany wyżej chrzan, czy musztarda, które przyspieszają spalanie kalorii nawet o 25%!”

Cykoria + orzechy = młody wygląd

Witaminy A i E są silnymi antyoksydantami. Połączone razem działają kilkakrotnie silniej niż z osobna, zapewniając najskuteczniejszy środek spowalniający zegar biologiczny człowieka i chroniący przed wieloma chorobami. Dodatkowo witamina E reguluje poziom witaminy A, która występując w nadmiarze, jest bardzo szkodliwa. Warto zatem łączyć wszystkie zielone warzywa bogate w karoteny – od cykorii, marchwi, kapusty po szpinak – z orzechami lub migdałami, które są zasobne w witaminę E.

Śledź + śmietana = mocniejsze kości

Aby wapń został „wbudowany” w kości, potrzebna jest witamina D. Aby ją sobie zapewnić wystarczy przebywać wystarczająco długo, w słoneczne dni, na świeżym powietrzu lub czerpać ją z pożywienia. Doskonałym źródłem witaminy D są ryby. O śledziach, makrelach i łososiu muszą szczególnie pamiętać kobiety po menopauzie, które zagrożone są osteoporozą.

Ryż + fasola = silne mięśnie

Mięśnie i większość organów wewnętrznych zbudowane są z białka. Pełnowartościowe białko, potrzebne do odnowy komórek można pozyskać z mięsa, jednak obok cennych składników zawiera ono również niezdrowe tłuszcze. Z kolei czerpanie białka wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego ogranicza pełny zestaw aminokwasów, co stanowi problem dla wegetarian. Dlatego, aby posiłek wegetariański posiadał idealny skład aminokwasowy, z odpowiednią dawką witamin i mikroelementów należy w jednym posiłku łączyć ze sobą kasze, ryż i rośliny strączkowe.

Chleb razowy + woda = zgrabna figura

Posiłki bogate we włókna roślinne skutecznie hamują nadmierny apetyt. Poprzez wchłanianie wody, pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości. Ponadto zmniejszają przyswajanie tłuszczów oraz cukrów. Niełuskany ryż, makaron i pieczywo razowe zawierają takich włókien roślinnych najwięcej. Wystarczy podczas ich spożywania wypić co najmniej szklankę wody.

Pietruszka + jajka = dobra morfologia

Problem z przyswajaniem żelaza, którego sporo jest go w żółtkach jaj, serze cheddar, soczewicy, nasionach dyni oraz wodorostach, można szybko rozwiązać poprzez łączenie tych produktów z pokarmami bogatymi w witaminę C. Jajecznicę można przegryźć pomidorem, a na kanapkę z serem wkroić paprykę albo natkę pietruszki.

Papryka + oliwa = dobry wzrok

Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia rodopsyny, która umożliwia widzenie przy słabym oświetleniu. Utrzymuje również w dobrym stanie rogówkę oka, skórę oraz błony śluzowe układów: pokarmowego, moczowego oraz rozrodczego. Ta cenna witamina występuje we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Przyprawianie ich dodatkowo oliwą pozwala przyswajanie ten witaminy przez organizm.

Morele + ciasto drożdżowe = gładka cera

Zmiany zapalne na skórze zmniejszają się przy diecie zasobnej w witaminę A i cynk. Warto jednak pamiętać o łączeniu obu składników, ponieważ zjadane oddzielnie tylko w minimalnym stopniu zmniejszają stan zapalny. Obie oddziałują na siebie wzajemnie – cynk pomaga we wchłanianiu witaminy A, a ta wspomaga działanie cynku. Aby mieć gładką cerę wystarczy połączyć pokarmy bogate w witaminę A: rośliny strączkowe, drożdże, wątróbkę cielęcą, warzywa zielonolistne, owoce o kolorze pomarańczowym i czerwonym z produktami zawierającymi dużo cynku: żółtkami jaj, śledziami, nasionami słonecznika, grzybami, mięsem drobiowym.

Szarlotka + cynamon = cukier w równowadze

Słodycze są niezdrowe ponieważ podnoszą niebezpiecznie wysoko poziom cukru we krwi. Można ich niezdrowe działanie złagodzić dodając do przygotowywanych słodkości nieco cynamonu. Pobudza on bowiem aktywność insuliny, hormonu odpowiedzialnego za transport cukru z krwi do komórek. Już szczypta cynamonu (np. dodana do herbaty lub kawy) wystarczy, żeby utrzymać glukozę we krwi na odpowiednio niskim poziomie, nawet gdy zjemy kilka słodkich ciasteczek lub kawałek tortu.

Owoce + sok z cytryny = sprawny układ krążenia

O bioflawonoidach wiadomo tyle, że są to substancje o niezwykłych właściwościach. Obniżają ciśnienie, wspomagają leczenie miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, a także uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Ich właściwości wzmacnia obecność witaminy C, która jest silnym antyutleniaczem i ułatwia ich przyswajanie. Warto zatem robiąc sałatkę z owoców lub świeżych warzyw skropić sokiem z cytryny, aby całość zyskała jeszcze na mocy.

Mięso + cebula = ochrona serca

Tłuszcz zwierzęcy zawarty w mięsie jest jednym z głównych sprawców ataków serca. Jego nadmierne spożycie odpowiada za powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a aż 80 proc. chorób serca jest właśnie ich następstwem. Można jednak zapobiec tworzeniu się skrzeplin, sięgając po cebulę. Adenozyna, kwercetyna i siarczki, to trzy zawarte w cebuli związki, które skutecznie blokują tromboksan, substancję powodującą zlepianie się krwinek. Warto pamiętać, że właściwości przeciwskrzepowe cebula zachowuje w każdej postaci – po usmażeniu, ugotowaniu lub upieczeniu.

źródło: zdrowie.gazeta.pl, poradnikzdrowie.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s