Ciasto ryżowe (Włochy)

Ciasto ryżowe

  • 1 wody (w oryginale 1 litr pełnotłustego mleka)
  • 1 banan (w oryginale 200 g cukru)
  • 250 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.

Ryż ugotować do miękkości (około 10 minut – w razie konieczności gotować dłużej) Dodać masło i przestudzić.
Do ryżu dodać banana, żółtka i pianę z białek. Dokładnie wszystko wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę ryżową.

Piec około 50 minut w 180’C.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s