Jak zrobić lukier

 

Jak zrobić lukier?

Lukrowane pierniki, babka z lukrem cytrynowym… pysznie i słodko. Poniżej wersja tradycyjna z cukrem oraz kilka alternatywnych, zdrowych przepisów na słodkie polewy.

Z podanej ilości składników, lukru wystarczy na polukrowanie co najmniej jednej dużej baby wielkanocnej lub wielu małych babeczek.

Lukier tradycyjny:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Cukier przesiać przez sitko i utrzeć dokładnie z woda i sokiem na gładką masę.

Lukier z białkiem:

  • 1 białko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • ew. trochę wody mineralnej

Białko ubić delikatnie mikserem, tylko tak, aby się lekko spieniło .
Cukier puder przesiać i ucierać razem z białkiem przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki i lśniący.

Lukier z ksylitolu:

  • 1 i 1/4 szklanki ksylitolu
  • 4-5 łyżek wody

Ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder. Połączyć z wodą i dokładnie razem utrzeć aż do uzyskania gęstej gładkiej jednolitej masy.

Lukier z oleju kokosowego:

  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki miodu – najlepiej półpłynny lub kremowany

Olej zmiksować z miodem na gładką masę. Aby lukier lepiej się zestalił można wstawić go do lodówki przed podaniem.
Rozpuszczenie oleju nie poprawia jego właściwości, gdyż miód wtedy się z nim nie łączy.

Lukier z daktylami i orzechami nerkowca

  • ¼ szklanki cukru palmowego
  • 4 duże daktyle, wypestkowane
  • 1 szklanka surowych orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Orzechy nerkowca namoczyć w wodze przez 20 minut aby zmiękły. Cukier palmowy zmiksować z daktylami, orzechami nerkowca oraz wanilią, dolewając wodę w małych porcjach. Miksować do uzyskania jednolitej masy, starając się aby zużyć jak najmniej wody. Odstawić lukier do lodówki.

Kolorowy lukier

Aby uzyskać lukier w różnych kolorach można użyć barwników spożywczych lub użyć barwników naturalnych z różnych produktów spożywczych. Pokolorują one lukier pozostawiając smak niezmieniony.

W przypadku soków – należy nimi zastąpić występującą wodę w przepisie. Przyprawy należy dodawać stopniowo w niewielkich ilościach sprawdzając intensywność koloru i smak.

  • jasny żółty – kurkuma
  • pomarańczowy – chili
  • brązowy – mocna kawa, kakao
  • czerwony – sok z czerwonego buraka lub malin
  • fioletowy – sok z aronii lub czarnego bzu
  • niebieski – sok z jagód lub jeżyn
  • zielony – chlorella

źródło: nourishingmeals.com, kuchnia.ugotuj.to, ekonavigator.pl, tesco.pl, surovital.pl

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s