Gołąbki szpinakowe z kuskus w liściach botwiny

Gołąbki szpinakowe z kuskus w liściach botwiny

  • 125 g świeżego lub 70 g mrożonego szpinaku (S)
  • ¼ szklanki kaszy kuskus (S)
  • 2 łyżki oliwy (S)
  • 1 pęczek botwiny (S)
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku (O)
  • ½ płaskiej łyżeczki garam masala (O)
  • ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • 1 większa cebula (O)
  • sól (Sł)
  • 1 większy pomidor (K)
  • 2 łyżki oliwy + 2 ząbki czosnku

Kuskus zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.
Liście botwiny wypłukać i wrzucić do garnka wypełnionego wrzątkiem na parę minut.

Na rozgrzaną oliwę (S), wsypać curry, gałkę muszkatołową i gram masalę (O). Smażyć na wolnym ogniu ok 2 minut. Dodać pokrojoną w drobną w kostkę cebulę (O) Smażyć kilka minut do zmięknięcia. Posolić (Sł) Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, kuskus (K) i kurkumę (G)

Pokrojony szpinak  (S) smażyć do zmięknięcia liści (mrożony odsączyć z wody). Na chwilę przed zdjęciem z ognia wcisnąć czosnek (O).

Farsz wyłożyć na wierzchnią część liścia przy węższej stronie. Zwinąć, przy ostatnim obrocie złożyć boki do środka i zwinąć do końca.

Gotowe paczuszki wyłożyć na szeroką patelnię, wlać oliwę i dodać czosnek. Przykryć i trzymać około 5 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s