Tarta owsiana z cukinią i marchewką

Tarta owsiana z cukinią i marchewką

Ciasto:

  • 4 łyżki siemienia lnianego (S)
  • 1 jajko (S)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) (K)
  • kurkuma (G)

Farsz:

  • 1 średnia cukinia (S)
  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze (S)
  • bazylia suszona (O)

Sos:

  • 1 jajko (S)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (S)
  • 2 łyżki mąki z amarantusa (S)
  • pieprz ziołowy (O)
  • gałka muszkatołowa (O)
  • szczypta pieprzu cayenne (O)
  • sól (Sł)
  • 1 mały jogurt naturalny (125 ml) (K)
  • kurkuma (G)

Ciasto:
Płatki owsiane (K) kurkumę (G) i jajko dokładnie wymierzać. Dodać siemię lniane (S) odrobinę pieprzu (O) i soli (Sł) Wyrobić ciasto i wyłożyć je w formie (do tarty albo zwykłej tortownicy)

Farsz:
Warzywa umyć. Marchew obrać i razem z cukinią pokroić na wstążki obieraczką do warzyw. Układać naprzemiennie wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy, dość ciasno.

Sos:
Jogurt (K) oprószyć odrobiną kurkumą (G) i dokładnie wymieszać z jajkiem i mąkami (S) Dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz (O) Posolić (Sł)

Przygotowane ciasto z ułożonymi warzywami delikatnie zalać sosem. Posypać suszoną bazylią.

Piec ok 35 minut w temperaturze 180’C.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s