Czas gotowania na parze.

Czasy gotowania na parze.

Warzywa:

  • Bób świeży (1 kg) – 30 min.
  • Brokuły (podzielone na różyczki) – 19 min.
    • Brokuły mrożone – 15 min.
  • Cebula mała czerwona bądź biała w całości – 8 min.
  • Cukinia (plasterki grubości około 1,5 – 2 cm) – 7-10 min.
  • Fasola szparagowa – 20-25 min.
    • Fasola szparagowa mrożona –  25-30 min.
  • Groszek zielony – 20 min.
    • Groszek zielony mrożony – 25 min.
  • Grzyby świeże – 11 min.
  • Kalafior (podzielone na różyczki) – 20-25 min.
  • Kapusta czerwona (pokrojona/poszatkowana) – 15-18 min.
  • Kapusta biała (pokrojona/poszatkowana) – 15-20 min.
  • Karczochy – 45 min.
  • Kukurydza w kolbach – 35 min.
  • Marchew (plasterki) – 10 min. (w całości) – około 20 minut
  • Młode małe ziemniaki ze skórką – 40-45 min.
  • Papryka (pokrojona) – 10-15 min.
  • Por (plasterki) –  15-20 minut
  • Seler (kostka lub plastry) – 15-18 min.
  • Szparagi – 10-15 min.
  • Szpinak (liście szpinaku przerzucić na druga stronę w połowie czasu gotowania) – 8-10 min.
    • Szpinak mrożony w kostkach bądź kuleczkach – 15-20 min.
  • Ziemniaki (plasterki lub kostka) – 20-25 min.

Owoce:

  • Banany – 10 min.
  • Jabłka (ćwiartki) – 10-15 min.
  • Gruszki – 20 min.

Mięso:

  • Pierś z kurczaka (pokrojone w kostkę) – 10 min. (filet w całości) – 20 min.
  • Podudzia kurczaków – 35-40 min
  • Schab (plastry grubości około 1-1,5 cm) – 10-15 min.
  • Steki jagnięce – 10-15 min.
  • Kiełbaski serdelki – 10-15 min.
  • Kiełbaski frankfurterki (przed parowaniem nakłuć) – 10-15 min.

Owoce morza i ryby:

  • Krewetki świeże – 2-5 min.
  • Cienki filet z ryby świeży – 5-10 min
  • Cienki filet z ryby zamrożony – 10-15 min.
  • Grube filety z ryby/świeże steki rybne – 10-15 min.
  • Ryba w całości świeża – 20-25 min.
  • Małże świeże – 10-15 min.
  • Przegrzebki świeże – 2-5 min.

Ryż:

Uwaga! Ryż gotować w specjalnym pojemniku w wodzie.

  • Biały ryż długoziarnisty  – 25-30 min.
  • Biały ryż basmati (ryż wsypujemy na wrzątek) – 25-30 min.
  • Ryż brązowy naturalny (ryż wsypujemy na wrzątek) – 30-35 min.

Kasze:

Uwaga! Kasze gotować w specjalnym pojemniku w wodzie.

  • Jaglana – 30-40 min.
  • Gryczana – 30-40 min.
  • Pęczak – 30-40 min.
  • Kuskus (parować bez przykrycia i bez wody, dno pojemnika wyłożyć czystą ściereczką bawełnianą, tetrą lub gęstą gazą) – 2-5 min.

Inne:

Uwaga! Jajka gotować w specjalnym pojemniku w wodzie.

  • Jajka na twardo – 12 min.
  • Jajka na miękko – 6 min.
  • Jajko sadzone – 5 min.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s