Bakłażan, papryki i świeża bazylia (Włochy)

Melanzane, peperoni e cipolle al basilico

  • 1 bakłażan (S)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (S)
  • 2 duże papryki (czerwona i żółta) (S)
  • 1 średnia cebula (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • szczypta chili (O)
  • sól (Sł)
  • garść świeżej natki pietruszki (K)
  • 250 ml sosu pomidorowego (K)
  • dużo świeżej bazylii (G)
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti

Warzywa dokładnie umyć.
Bakłażana przekroić w poprzek i pokroić na placki. Oprószyć solą i odstawić aż puści sok. Wypłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić cebulę. Dodać papryki i bakłażana (S) Dusić na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dodać drobno posiekany czosnek (O), szczyptę chilli (O) Posolić (Sł)  i dodać pokrojoną zieloną  pietruszkę (K) Chwilę dusić razem aż czosnek zacznie aromatyzować. Zalać sosem pomidorowym (K) Dusić następne 10 minut delikatnie mieszając. Dodać świeże liście bazylii porwane w palcach.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Można również podawać z chrupiącym, świeżym pieczywem.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Bakłażan, papryki i świeża bazylia (Włochy)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s