Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami

  • ½ kg twarogu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml zimnej wody
  • szczypta cynamonu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki miodu

Masa serowa:

Żelatynę wsypać do połowy szklanki zimnej wody. Poczekać aż napęcznieje, po czym szklankę wstawić do naczynia z gorącą wodą i poczekać aż żelatyna się rozpuści (od czasu do czasu mieszając).

Twaróg zmielić dwukrotnie. Dodać do niego miód, jogurt i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i kakao. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać do formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki na najwyższą półkę.

Galaretka wiśniowa:

Z wydrylowanych wiśni odcisnąć pół szklanki soku. Rozpuścić w nim żelatynę takim samym sposobem jak poprzednio. Dodać miód i odciśnięte, wydrylowane wiśnie. Całość wylać na zwartą masę serową. Wstawić do lodówki aż całość stężeje.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s