Makaron zapiekany z warzywami

Makaron zapiekany z pieczonymi warzywami

Dla 4 osób:

  • 1 papryka czerwona (S)
  • 1 papryka żółta (S)
  • 1 papryka zielona (S)
  • 1 większy bakłażan (S)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (S)
  • 2 średnie cebule (O)
  • 4-5 ząbków czosnku (O)
  • 1 łyżka bazylii suszonej (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • twardy ser do posypania (Sł)
  • 6 pomidorów (K)
  • kurkuma (G)

Makaron ugotować al dente.

Papryki przekroić w pół, usunąć gniazda nasienne.
Cebule obrać przekroić na pół.
Bakłażana przekroić wzdłuż na plastry 2 cm.
Czosnek obrać.

Warzywa posmarować oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego do 200’C piekarnika. Piec około 15-20 minut aż warzywa zmiękną.

Pomidory (K) sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Dusić na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Na koniec dodać odrobinę kurkumy (G). Wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron (K) i zalać sosem pomidorowym (K)  z kurkumą (G) Dodać warzywa (S) Oprószyć pieprzem (O) Solą (Sł) i przykryć tartym serem (Sł)

Zapiekać w piekarniku w 200’C około 15 minut.

Wartość odżywcza (porcji):

Białko: 14,62 g + 10,38 g (parmezan)
Węglowodany: 73 g + 0,03 g (parmezan)
Tłuszcze: 7,56 g + 10 g (parmezan)

Witaminy: A, B1, B2, PP, C, E,
Makroelementy: wapń, potas, selen,
Mikroelementy: żelazo, magnez, brom, siarka,
beta-karoten, błonnik, rutyna, kwas foliowy, luteina, zeaksantyna, antocyjany, likopen, fitoncydy, allina, skordynina A i B, flawonoidy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s