Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto:

  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 kostka masła – stopić
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka kakao
  • 3 żółtka

Wszystkie składniki, oprócz kakao i maku wyrobić razem tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.

Blachę o średnicy 35 x 25 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.

Do 2/3 części dodać mak, wymieszać, wyłożyć spód blachy.
Do 1/3 części dodać kakao, wymieszać, odłożyć do posypania wierzchu sernika.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła – stopić
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 białka ubite na sztywno
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Twaróg wymieszać z cukrem, budyniami i roztopionym masłem. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka jaj. 1/2 masy serowej wyłożyć na spód, pokrojone w kostkę brzoskwinie ułożyć równomiernie i przykryć resztą masy serowej.

Na samą górę wyłożyć 1/3 ciasta z kakao.

Piec około 40 minut w 180°C.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s