Kosmetyki! Jakich składników unikać i dlaczego?

10678579_768715333175663_8761654050147638700_n

„Według przepisów obowiązujących w UE skład kosmetyków, tak zwany International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków), a w skrócie INCI, jest przedstawiany po łacinie.”

Warto pamiętać, że składniki kosmetyków podawane są w układzie objętościowym. Oznacza to, że im więcej jest składnika w danym kosmetyku, tym występuję on w pierwszej kolejności w spisie. Warto zwrócić uwagę, że w większość kosmetyków woda występuje jako pierwsza, oznacza to, ze jest jest najwięcej, a co za tym idzie jest mniej miejsca na inne, wartościowsze składniki. „Może jej być 50%, a równie dobrze 90%. W kremach zazwyczaj występuje ona w objętości 0-70%. Im krem bogatszy w składniki odżywcze, tym mniej ma wody w składzie. Kremy nawilżające mają w składzie objętościowo 50-70% substancji płynnych. Może to być woda, hydrolaty i wyciągi.”

Co zamiast wody?

Większą skuteczność kosmetyku można osiągnąć zastępując wodę hydrolatami i wyciągami roślinnymi. Warto o tym pamiętać komponując swój własny kosmetyk. „Hydrolaty w składzie INCI będą miały w nazwie wodę, ale pisaną obok nazwy rośliny w języku angielskim, czyli „Water”. I tak dla przykładu hydrolat melisy to w składzie INCI: „Melissa Officinalis Water”, a hydrolat różany będzie występował pod nazwą ,,Rosa damascena Flower water”.” Najlepsze z kosmetyków nie posiadają w swoim składzie w ogóle wody, przez co stają się bardzo skuteczne na skórę.

Alergeny na koniec!

Warto pamiętać, że substancje uczulające występują w spisie składników na ostatnim miejscu. Lista substancji mogących wywołać uczulenie, a występująca w kosmetyku w objętości powyżej 0,1%, które należy wymieniać obejmuje 26 alergenów. Nie zawsze są to substancje sztuczne, alergizujące mogą być również te składniki, które naturalnie występują w przyrodzie, np. olejki eteryczne.

Podejrzane SLS i SLES.

W składzie wielu „marketowych” kosmetyków zaraz za wodą występuje składnik zwany SLS (Sodium LAuryl Sulfate) lub SLES (Sodium Laureth Sulfate). Obu tych składników nie używa się w kosmetykach naturalnych a główną ich funkcją jest spienianie kosmetyku, stąd występują one głównie w mydłach, szamponach, płynach do kąpieli, itp.
„SLS może podrażniać skórę, powoduje przesuszenie skóry, zaburza wydzielanie łoju i potu. Ogólnie usuwa ,,dobrą” warstwę lipidową naskórka, która ochrania skórę. Nie jest polecany szczególnie do wrażliwej i atopowej skóry. Może wywoływać swędzenie, wypryski.
Badania na University Medical College of Georgia wykazały, że SLS po wniknięciu do organizmu kumuluje się w tkankach. Badanie pokazało również, że SLS dostając się do oczu małych dzieci może powodować ich uszkodzenie, a u osób dorosłych rozwój zaćmy! SLS jest również szkodliwy dla włosów. Wniosek jest jeden: zdrowiej jest używać kosmetyków bez SLS-ów.”

Aluminium

Aluminum Chlorohydrate, często wykorzystywany jest w antyperspirantach. Ma za zadanie zatkania porów w skórze, dzięki czemu hamuje naturalne zjawisko pocenia się. Niestety odkłada się w mózgu i może prowadzić do wielu chorób. Podrażania również układ odpornościowy oraz może uszkodzić układ rozrodczy.

Silikony

Silikony to substancje nie zawierające żadnych wartości odżywczych czy regenerujących, a których nasz organizm nie jest w stanie ani przetworzyć ani wydalić. Najczęściej stosowane są w szamponach i odżywkach do włosów, dzięki czemu poprawiają wygląd włosów, niestety na krótko. „Występują pod różnymi nazwami, miedzy innymi: dimethicone copolyol, lauryl methicone copolyol, dimethicone, dimethiconol, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, trimethylsilylamodimethicone, trimethylsiloxysilicates.”

Uwaga na oleje mineralne!

Nazwa oleje mineralne brzmi niegroźnie jednak nie dajmy się zwieźć. To nic innego jak „mieszanina płynnych węglowodorów oczyszczonych z wazeliny. Powstają z przeróbki ropy naftowej. Stosuje się głównie jako oleje smarowe oraz w kosmetyce np. olej parafinowy.” Nie wzbogacają kosmetyków, a wręcz przeciwnie, nie wchłaniają się, zatykają pory, blokują wymianę gazową i metaboliczną skóry. Uwaga! Najczęściej w składzie występują pod nazwą olej mineralny (mineral oil) lub jako parafina, olej parafinowy, paraffinum oil, petrolatum, paraffinum liquidum, vaselinum flavum.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s