Kotlety z fasolki szparagowej i jajek

 

Kotleciki z fasolki szparagowej i jajek

  • 700 g fasolki szparagowej (S)
  • 8 jajek (7 jajek na twardo + 1 dodatkowo) (S)
  • 5-6 łyżek mielonego lnu (S)
  • 2 łyżki ziaren sezamu (S)
  • olej kokosowy do smażenia (S)
  • 2 łyżki ziaren babki płesznik (O)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (O)
  • 1 pęczek szczypiorku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • kurkuma (G)

Fasolkę szparagową ugotować do miękkości.
7 jajek ugotować na twardo.
Szczypiorek drobno pokroić.

Fasolkę zmiksować z ugotowanymi jajkami. Dodać jedno surowe jajko, len mielony i ziarna sezamu (S) Wymieszać z ziarnami babki płesznik i szczypiorkiem. Przyprawić imbirem, pieprzem (O) i solą (Sł) Skropić sokiem z cytryny (K) i wymieszać z kurkumą (G)

Lepić kulki niewielkiej wielkości i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na rumiano z obu stron.

Wartość odżywcza:

Białko:  148,1 g
Węglowodany:  33,1 g
Tłuszcze:  91,9 g

Witaminy: A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, E .
Makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód.
Mikroelementy: miedź, cynk i żelazo.
Błonnik, nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3, przeciwutleniacze: sesamol i sesamolina, chlorofil, kwas askorbinowy, enzymy, karoten, kwas foliowy, kwas krzemowy i chlor.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s