Kapusta czerwona po indyjsku z ziemniakami

Kapusta po indyjsku z ziemniakami

  • 450 g kapusty
  • 2 goździki
  • 2 strączki kardamonu
  • 1 laseczka cynamonu
  • 4 łyżki ghee lub oleju rślinngo
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 pomidory
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 150 ml wody.

Kapustę umyć i poszatkować.
Cynamon, goździki i kardamon dokładnie zemleć i odstawić.

Na średnim ogniu rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu. Następnie wrzucić do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć do chwili, aż będą przyrumienione. Mieszać podczas smażenia, aby ziemniaki nie przywarły do dna. Zdjąć garnek z ognia i przełożyć ziemniaki do innego naczynia. Włożyć do tego samego garnka pozostałą łyżkę tłuszczu i ciągle mieszając smażyć przez kilka sekund starty imbir, pieprz cayenne i kurkumę. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć 3-4 minuty regularnie ją mieszając, aby dobrze połączyła się z przyprawami i nie przywierała do dna. Dodać pomidory, podsmażone ziemniaki, sól cukier i wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Przed podaniem posypać wierzch przygotowanymi uprzednio zmielonymi słodkimi przyprawami i delikatnie wymieszać.

źródło: przepis pochodzi z książki „Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie”

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s