Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami i kaszą gryczaną

  • masło klarowane (S)
  • 2 duża marchewka (S)
  • 1 papryka czerwona (S)
  • 1/2 niewielkiego jabłka (S)
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki (S)
  • 2 cebule (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 300 g wołowiny (K)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (K)
  • kurkuma (G)
  • wrząca woda (G)

W garnku rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim cebulę, stale mieszając. Dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i jabłko (S) Dodać pokrojony drobno czosnek (O) Posolić (Sł) Chwilkę pogotować, dodać mięso, koncentrat pomidorowy (K) i kurkumę (G)

Gotować przez 2-3 godziny pod częściowym przykryciem, na małym ogniu. Stale kontrolować poziom płynu w rondlu i jeśli jest go za mało dodać wrzącej wody (G) pamiętając, że gulasz powinien się gotować we własnym sosie.

Kiedy wołowina będzie bardzo miękka dodać wrzątku tyle aby przykryć ją całkowicie. Cebula powinna być całkowicie rozgotowana, przez co sos będzie gęsty.

Dodać słodką paprykę (S) i przyprawić do smaku pieprzem (O) i solą (Sł)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s