Domek z piernika (wersja jadalna i niejadalna)

Domek z piernika

Ciasto:

Wersja niejadalna:

  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kakao

Wersja jadalna:

  • 1 kostka masła – zamiast oleju
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru

Lukier:

  • 1 białko jajka
  • 300 g cukru pudru

Karmel:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki wymieszać, dobrze wyrobić w rękach. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Powycinać wg szablonu:

– dwa prostokąty – ściany przód/tył
– dwa kwadraty z trójkątem u góry – ściany boczne
– dwa prostokąty – dach

dodatkowo: prezenty, płotek, choinka i co tam sobie jeszcze dusza zapragnie!

Lukier: w białku jajka dobrze wymieszać cukier puder aby konsystencja była stosunkowo gęsta ale możliwa do nakładania. Elementy łatwo ozdabiać wykałaczką.

Karmel: na patelnię wlać wodę i cukier, mieszając rozpuścić cukier i poczekać aż cała woda wyparuje, to co pozostanie to karmel. Można nim sklejać ścianki i dach. Ważne! Patelnia musi być ciągle na małym ogniu podgrzana żeby karmel nie stężał.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s