Zapiekanka z cukinią i papryką

 

Zapiekanka z cukinią i papryką

  • 1 kg młodych ziemniaków lub takich dobrze umytych (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 średnia cukinia lub 2 małe (S)
  • 1 papryka (S)
  • garść zielone groszku mrożonego (S)
  • 1 duża cebula (O)
  • 1 ząbek czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • koperek (O)
  • 1 kulka sera mozarella (Sł)
  • sól (Sł)
  • 2-3 łyżki natki pietruszki (K)
  • 2 pomidory lub 1-2 łyżki przecieru pomidorowego (K)
  • kurkuma (G)

Na oliwie z oliwek poddusić cukinię i paprykę (S) dodać cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem (O) Posolić (Sł) Dodać przecier pomidorowy lub pomidorowy (K) oraz kurkumę (G) Wszystko dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut.

Ziemniaki (S) pokroić w plastry, razem ze skórką. Gotować 10 minut w osolonej wodzie lub na parze. Wymieszać z koperkiem (O) Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub pojemnika do gotowania na parze produktów sypkich. Wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę (Sł) Posypać natką pietruszki (K) i lekko kurkumą (G)

Wyłożyć farsz na ziemniaki i dorzucić garść mrożonego zielonego groszku.

Zapiekać pod przykryciem 45 minut w 180’C lub 35 minut w parowarze.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s