Strucla z makiem – makowiec

Strucla z makiem czyli Makowiec

2 średniej wielkości strucle

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 żółtka
  • 22 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

Masa makowa:

  • 200 g maku suchego
  • 4-5 łyżek mielonego lnu
  • 6 łyżek miodu
  • 3-4 czubate łyżki stewi w proszku
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2-3 łyżki żurawiny
  • 6 łyżek zmielonych orzechów: brazylijskich, włoskich, laskowych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów migdałowych (lub włoskich)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 białka
  • szczypta soli

Ciasto:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 3-4 czubatymi łyżka mąki. Grudkami nie należy się przejmować. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut – masa zacznie rosnąć.

Do miski wsypać mąkę, żółtka, zawartość miseczki i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Najłatwiej, jeszcze w misce wszystkie składniki wymieszać widelcem do momentu aż połączą się na tyle by można je było ugniatać ręką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę.

Masa makowa:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę, przecedzając mak przez sito i dobrze odciskając. Mak zmiksować.

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić aż woda wystygnie.
Skórkę z jednej pomarańczy okroić z białej strony dość cienko. Pokroić w drobną kostkę. Zalać wrzątkiem. Odstawić.
Białka jaj ubić ze szczypta soli na sztywną masę.

Mak, rodzynki, żurawinę, cynamon, orzechy, miód, stewię, skórkę pomarańczową i orzechy wymieszać. Na końcu wymieszać delikatnie z ubitymi białkami jaj i mielonym lnem.

 

  1. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 mniej więcej równe kulki. Każdą z nich, po kolei rozwałkować na prostokąt (ok. 3 mm).
  2. Wyłożyć na nim połowę masy makowej, wyrównać powierzchnię pozostawiając około 2 cm wolnego ciasta z każdej strony.
  3. Struclę zwinąć.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem, położyć obie strucle w niewielkiej odległości od siebie.
  5. Odstawić strucle 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C na 30-40 minut.
  7. 10 minut przed końcem czasu posmarować mlekiem lub białkiem jajka z wierzchu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s