Spaghetti z porem, tuńczykiem i riccottą

Spaghetti z porem, tuńczykiem i riccottą

  • 400 g pełnoziarnistego makarony spaghetti
  • oliwa z oliwek (S)
  • 2 duże pory lub 3-4 średnie (O)
  • 3-4 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • 250 g serca ricotta
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (Sł)
  • sól (Sł)
  • ser żółty – opcjonalnie (Sł)
  • sok z cytryny (K)
  • kurkuma (G)

Makaron ugotować al dente.

Na oliwie z oliwek (S) udusić pokrojone w plasterki pory, dodać posiekane drobno ząbki czosnku i pieprz (O) Posolić i dodać tuńczyka (Sł) Skropić lekko cytryną (K) i dodać szczyptę kurkumy (G) Na koniec wszystko wymieszać z serkiem ricotta i kilka minut dusić razem.

Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni uprażyć słonecznik. Uważając aby się nie przypalił.

Połączyć z makaronem. Można posypać serem i prażonym słonecznikiem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s