Gomasio – sól sezamowa

Gomasio

  • 10 łyżeczek sezamu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sól, chwilę odczekać. Dodać ziarna sezamu i prażyć ostrożnie aż ziarenka lekko się zarumienią i czuć będzie wyraźnie zapach ziaren.

Uważać, żeby nie przypalić bo sezam stanie się gorzki!

Przesypać z patelni na płaski talerz i poczekać aż ostygnie. W makutrze rozetrzeć na proch. Trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do wszystkiego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s