Ciasto orzechowo-czekoladowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

  • 100 g suchej kaszy jaglanej (S)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (S)
  • 6 łyżek miodu (S)
  • 100 g orzechów (nerkowców, orzechów włoskich i laskowych) (S)
  • 50 g siemienia lnianego (S)
  • 2 średnie banany (S)
  • 1 łyżeczkę kardamonu (O)
  • szczyptę soli (Sł)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (lub innej np. bezglutenowej) (K)
  • 6 łyżek gorzkiego kakao (G)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Kaszę jaglaną ugotować (przelać wrzątkiem, wypłukać, zalać wodą w proporcjach 3:1, doprowadzić do wrzenia, na małym ogniu gotować 15 minut)

Kaszę jaglaną, banany, miód, siemię lniane i olej kokosowy (S) zmiksować. Dodać kardamon (O) szczyptę soli (Sł), mąkę (K) i kakao (G) Wszystko dokładnie połączyć (zmiksować)

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Orzechy posiekać z grubsza.

Dodać orzechy i czekoladę do reszty masy, wymieszać dokładnie.

Całość przełożyć do formy (28 x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Piec około 35 minut w 180’C
(jeśli piekarnik ma taką funkcję to piec 10 minut grzanie góra-dół, pozostały czas tylko grzanie od góry).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s