Pasta z fasoli a’la smalec

Pasta z fasli a’a smalec

  • 130 g fasoli jaś (S)
  • 1/3 jabłka (S)
  • 2 łyżki stołowe oleju (S)
  • 1,5 cebuli (O)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (O)
  • 1 liść laurowy (O)
  • 2 kulki ziela angielskiego (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (K)
  • kurkuma (G)

Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Rano zmienić wodę i ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości (około 45-50 minut) ze szczyptą soli. Po ugotowaniu fasolę zmiksować z kilkoma łyżkami wody (tej w której się wcześniej fasola gotowała) na gładką masę.

Na oliwie z oliwek (S) poddusić pokrojoną w kostkę cebulę (O) Posolić (Sł) Dodać sok z cytryny (K) i kurkumę (G) Jabłko (S) zetrzeć na tarce i poddusić z cebulką aż zmięknie. Następnie dodać zmiksowaną fasolę (S) i smażyć jeszcze kilka minut razem. Całość doprawić pieprzem i majerankiem (O)

Gotowe!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s